15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçiler Zararında Üretim Yaparak Zor Durumda

Soğan üreticileri, maliyetlerini karşılayamayarak zarara uğruyor. Pazarda yüksek fiyatlarla satılan soğanlar, yerli üreticileri olumsuz etkiliyor. İthal soğanlar, yerli üreticileri daha da zor durumda bırakarak krizi derinleştiriyor. Üreticiler, yerli ürünlere destek olunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Üreticilerin Çığlığı: “Yerli Ürünleri Değerlendirin!”

Evrenel‘de yer alan Volkan Pekal‘ın haberine göre, tarlasında durumu değerlendiren Çiftçi Hamit Altundağ, “Zor zamanlar yaşıyoruz. Üretmek isterken zarar ediyoruz. Bu durum hiçbir sektörde yok. Faizle uğraşmasak daha fazla kazanırız ama biz üretim yapmak istiyoruz. Ürünlerimiz henüz oluşmadan dışarıdan ürün getiriliyor. İçimiz yanıyor. Tüketici pahalıya alıyor, üretici kazanamıyor” şeklinde konuştu.

“Ürünlerimizin Değeri 4-5 TL’ye Düştü”

Altundağ, geçen yıl eylül ayından beri soğan üretimi için uğraştıklarını belirterek, doğal zorluklar, zararlılar ve hastalıklarla mücadele ettiklerini ifade etti. Ancak hasat zamanı geldiğinde piyasanın çöktüğünü söyleyen Altundağ, üretim maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, “Bir dönüm soğanın maliyeti yaklaşık 30 bin TL civarında. Bu da kilo başına 15 TL’ye denk geliyor. Ancak piyasada ürünlerimiz 4-5 TL’ye bile zor alıcı buluyor. Bugün teklif edilen fiyatlar 4-5 TL; halbuki sadece çuvallama ve işçilik maliyeti bu kadar” açıklamasında bulundu.

“Devlet, Yerli Ürünleri Desteklemeli”

Altundağ, piyasada yaşanan krizin nedenini ithalata bağladı. Mısır ve Özbekistan‘dan soğan ithal edildiğini öğrendiklerini belirten Altundağ, bu durumun yerli üreticileri mağdur ettiğini dile getirerek, “Ürünlerimiz tarladayken ithalat yapılırsa ne yapabiliriz? Devlet, öncelikle yerli ürünlere destek olmalı. Tarım Bakanlığı ne zaman ve ne kadar ürün ekildiğini biliyor. Bu verilere göre politikalar belirlenmeli. Ama ne yazık ki biz ürettiğimizde zarar ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Çiftçiler Desteklenmeli, Tüketici Ucuz Ürün Satın Almalı”

Altundağ, devlet yetkililerinden acil destek talebinde bulunarak, “Devlet büyük ancak çiftçilerine sahip çıkmalı. Girdi maliyetleri düşürülmeli. Gübre, mazot, ilaç üreticilere desteklenmeli. Çiftçiler kazanmalı, tüketiciler ucuz ürün almalı. Ancak bu sistemle hem üreticiler zarar görüyor hem de tüketiciler pahalıya mal alıyor” şeklinde açıklamada bulundu. Tarlasında yaklaşık 350 ton soğan bulunduğunu belirten Altundağ, bu ürünlerin satılamaması durumunda 2 milyon TL‘lik zararının olacağını ifade ederek, “Eğer üretim yapmazsak çocuklarımızı nasıl geçindireceğiz?” dedi.

Diğer Haberler: Soğan Talebi Azalınca Bahçeler Zarar Gördü

Başka bir çiftçi ise, fiyatların işçilik maliyetlerini karşılamadığı için tarlasını boş bıraktı. Tarla sahibi haber verincen, tarla başak toplayan vatandaşlarla ve hayvanlarla dolmuş. Başak toplayan Mehmet, ürünlerin tarlada kaldığını belirterek “Allah çiftçilere yardım etsin. Bu yıl kazanç olmadı, soğanlar tarlada kaldı, bahçeler zarar gördü. Biz de soğan almak için buraya geldik” dedi.

Soğanların değer kaybetmesiyle ilgili bilgi edinen bir kadın ise, “Eğer değersizse neden pahalıya mal alıyoruz?” şeklinde sordu. Kadın, pazarda soğanların 10-15 TL arasında satıldığını belirterek, “Gelen haber üzerine geldik. Pazar fiyatlar yüksek. Eğer toplarsak 5-6 ay bu soğanlarımızı yiyoruz. Bu şekilde masraftan kurtulmuş oluruz” açıklamasında bulundu.

Related Posts

AB ülkelerine otomotiv ihracatı yüzde 22 arttı

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine otomotiv ihracatını yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artırdı.

Benzin ne kadar oldu? Akaryakıtta tabela değişti!

Akaryakıta tabela bir kez daha değişti. 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı gelmişti. Brent petrol ve dövizdeki hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Dün motorinin litre fiyatına 1 lira 16 kuruş …

TBMM’de kabul edildi: En düşük emekli aylığı 16 bin 881 lira oldu

TBMM’de kabul edildi: En düşük emekli aylığı 16 bin 881 lira oldu

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.