53 yıllık Sovyet uzay aracı Dünya’ya düşecek!

Sovyetlerin Uzay Aracı Kosmos 482, 53 Yıl Sonra Dünya’ya Geri Dönüyor

1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan ancak görevini tamamlayamayan Kosmos 482 uzay aracı, 53 yıl sonra Dünya’ya geri dönüyor. Araç, önümüzdeki haftalarda kontrolsüz bir şekilde Dünya atmosferine yeniden giriş yapacak.

Kosmos 482, 31 Mart 1972’de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılmıştı. Görev, Sovyetler Birliği’nin Venüs’e ulaşma hedefinin bir parçasıydı. Fakat araç, motor sisteminde yaşanan bir arıza nedeniyle yörüngeye ulaşmak için gereken hıza çıkamadı.


Bu nedenle görev başarısız oldu ve araç Dünya yörüngesinde kaldı. Görevin taşıyıcı modülü kısa süre içinde parçalanarak atmosfere girerek yandı. Ancak görevin iniş modülü, yüksek dayanıklılığa sahip olduğu için yıllarca yörüngede kalmaya devam etti.

iPhone 18 Serisi, Yeni RAM Teknolojisiyle Geliyor!

Apple, iPhone 18 serisinde yeni RAM teknolojisi sunmaya hazırlanıyor. Bu hamle, akıllı telefon sektöründe dengeleri değiştirebilir.

Yaklaşık 500 kilogram ağırlığında olan uzay aracın, özellikle iniş kapsülü oldukça sağlam bir yapıda. Bu kapsül, Venüs atmosferi gibi aşırı koşullara dayanacak şekilde üretildi. Uzmanlar, bu nedenle Kosmos 482’nin tamamen yanmadan atmosfere gireceğini ve bazı parçalarının yeryüzüne ulaşabileceğini belirtiyor.

Hollandalı uydu gözlemcisi Marco Langbroek, Kosmos 482’nin Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında girmesini bekliyor. Ancak Güneş’in şu anda yüksek aktivite döneminde olması nedeniyle atmosfer genişliyor ve bu durum yörüngedeki nesnelerin daha erken bir tarihte atmosfere girmesine neden olabilir.

Dolayısıyla kesin giriş zamanı, Güneş aktivitesi ve yörünge değişimleri nedeniyle sürekli güncelleniyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

Romero Games’te şok: Yayıncı desteği çekince oyun iptal edildi

Romero Games, uzun süredir üzerinde çalıştığı birinci şahıs nişancı oyun projesinin iptal edildiğini duyurdu. Stüdyo direktörü Brenda Romero, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu kararın yayıncı şirket içinde “çok üst düzeyde” alındığını ve …

Spotify’ın Haftalık Keşif bölümüne yeni özelleştirme seçeneği

Spotify’ın kullanıcılarına sunduğu Haftalık Keşif bölümüne artık farklı müzik türleri için buton eklendi.

Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarısı sistemi, Türkiye de dahil 100’den fazla ülkede önceden deprem uyarısı verebiliyor. Hazırlanmayı sağlayabilecek bu fazladan birkaç saniye insanların hayatını kurtarabilir.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.