TÜİK’in verilerinde ortaya çıktı: Yoksullukta görülmemiş artış!

2024 Yılında Türkiye’de Yoksulluk Oranı %21,2 Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan “İstatistiklerle Aile 2024” bültenine göre, Türkiye genelinde aile ve hane durumuna ilişkin verilere ulaşıldı. Bülten, yoksulluk oranlarına da ışık tuttu.

Gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı baz alınarak belirlenen sınıra göre, 2024 yılında yoksulluk oranı %21,2 olarak hesaplandı.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si baz alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre ise, 2022’de yoksulluk oranı %14,4 seviyesindeydi.

Genel olarak belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli olarak yoksul kabul ediliyor.

Yoksulluk Sınırının Altında Yaşayanların Durumu

Hanehalkı tipine göre incelendiğinde, tek kişilik hanehalklarının %11,7’si, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının %20,9’u, geniş ailelerden oluşan hanehalklarının %26,9’u ve çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının ise %15,3’ü yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürdü.

En Fazla ve En Az Hane Halkı Sayısına Sahip İller

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, Türkiye genelinde 2008’de ortalama hane halkı büyüklüğü 4 iken, 2024’te bu sayı 3,11’e geriledi.

İllere göre incelendiğinde, 2024’te ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek olan il 4,85 kişiyle Şırnak oldu. Şırnak’ı sırasıyla 4,63 kişiyle Şanlıurfa ve 4,5 kişiyle Batman takip etti.

En düşük ortalama hane halkı büyüklüğüne sahip iller ise sırasıyla 2,53 kişiyle Giresun ve Çanakkale olarak belirlendi. Bu illeri, sırasıyla 2,55 kişiyle Tunceli ve 2,59 kişiyle Eskişehir izledi.

ADNKS verilerine göre, 2016’da yüzde 14,9 olan yalnız yaşayan fertlerden oluşan tek kişilik hane halklarının oranı 2024’te %20’ye yükseldi.

Kiracı ve Ev Sahibi Oranları

Aynı yıla ait konut mülkiyet durumları incelendiğinde, Türkiye genelinde fertlerin %56,1’inin oturdukları konutun kendilerine ait olduğu, %28’inin ise kiracı olduğu tespit edildi. Lojmanda yaşayanların oranı %0,9 iken, kira ödemeyenlerin oranı %15 olarak kaydedildi.

Evlerdeki Yaşam Koşulları

Fertlerin %30,2’si 2024’te izolasyondan kaynaklanan ısınma sorunlarıyla karşılaşırken, %31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri gibi sorunlarla mücadele etti. Ayrıca %21,7’si ise trafik veya endüstrinin neden olduğu hava ve çevre kirliliği sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Related Posts

Konut doğal gazına zam

Doğal gazda sanayi tüketicileri için yüzde 7,86; konutlar için de yüzde 24,6 oranında zam yapıldı.

Ayakkabı devi 1200 çalışanı işten çıkardı

İngiltere merkezli küresel ayakkabı devi Clarks, geçtiğimiz yıl satışlarında yaşanan 100 milyon sterlinlik düşüşün ardından verimlilik gerekçesiyle bin 252 kişiyi işten çıkardı.

Erdoğan duyurdu: 1 yıl geri ödemesiz kredi!

İstanbul’da düzenlenen 4. Tarım Ekosistemi Buluşması’nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kasıma kadar, hem sigortalı hem sigortasız bütün çiftçilerimizin zararlarını karşılamış olacağız” dedi ve çiftçilere sunulacak …

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası PPK toplantı özeti yayımlandı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayı enflasyon verilerinin ardından Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 20 Haziran ile biten haftada önceki haftaya göre 12 milyar 600 milyon 517 bin lira artarak 23 trilyon 780 milyar 722 milyon 109 bin liraya çıktı.

Çinli otomotiv devleri ‘vergisiz’ pazar buldu! Yerli üretim gündemde

ABD ve Avrupa’da artan ticaret kısıtlamaları, Çinli otomotiv üreticilerini Afrika pazarına yönlendiriyor. BYD, Chery ve Great Wall Motor gibi önde gelen Çinli markalar, özellikle Güney Afrika üzerinden kıtaya açılmayı hedefliyor. ELEKTRİKLİ VE HİBRİT …