Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Su Tüketiminin Sağlık Üzerindeki Önemi

İnsan vücudu için sıvı dengesinin önemi unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, suyun yaşamsal faaliyetler için gerekliliğine dikkat çekerek “Vücutta bulunan suyun yüzde 60’ı hücre içinde, yüzde 40’ı ise hücre dışında bulunur” şeklinde açıklama yaptı.

Metabolizma Hızına Bağlı Olarak Günlük Su İhtiyacı Değişebilir

Susama mekanizmasının işleyişi hakkında bilgi veren Yiğit, “Kandaki iyon yoğunluğunun yüzde 1 artması ile hipotalamustaki susama merkezi uyarılır” ifadelerini kullandı.

Yiğit’e göre vücutta yüzde 3 sıvı kaybı kan hacmini ve fiziksel performansı azaltırken, yüzde 5 ve üzeri sıvı kaybı baş dönmesi, yorgunluk gibi belirtilere yol açabilir. Günlük su ihtiyacı, kişinin ağırlığı başına 30 mililitre olup aktivitelere, çevre sıcaklığına ve metabolizma hızına göre değişiklik gösterebilir.

Su İhtiyacı Sadece Saf Suyla Karşılanmalı

Yiğit, birçok araştırmanın vücudun sıvı ihtiyacının öncelikle saf su ile karşılanması gerektiğini belirtti. Çay, kahve gibi içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığını ve hatta vücuttan su atımını arttırdığını dile getirdi. Yiğit, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nin 2022 önerilerine göre günlük en az 600-1500 ml saf su tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Önerilere göre günde en fazla 800 ml çay ve kahve, en fazla 500 ml yağsız veya az yağlı süt ve en fazla 125 ml meyve suyu tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca sıcak havalarda vücuttaki sıvı ihtiyacının arttığına dikkat çeken Yiğit, su tüketimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Eğer sade su içmekten hoşlanmıyorsanız, suya meyve dilimleri ekleyerek veya limon, nane yaprağı, seylan tarçını gibi doğal aromalarla zenginleştirerek tüketebilirsiniz.

Related Posts

Sıcaklar sağlığınızı bozmasın

Artan sıcaklıklarla birlikte gıda zehirlenmesi kalp krizi, lejyoner hastalığı gibi risklerle karşı karşıya kaldığımıza dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, yaz ayları için
hayati tavsiyelerde bulundu.

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

‘Azıcık Daha tuz’ deyip geçmeyin: Vücudunuza verdiği zarar şaşırtıcı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, özellikle hazır gıdalardaki gizli tuzun kontrolsüz alımının hipertansiyon riskini artırdığını ve damar sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. İşlenmiş gıdalardaki gizli tuz, her gün fark etmeden vücudunuza zarar veriyor olabilir.

4 yıl boyunca ben sandı, kanser çıktı! ‘Sakın yapmayın, kolumun bir kısmı alındı’

Cilt kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen, ancak ihmal edildiğinde ölümcül olabilen bir hastalık. Dublin’de yaşayan 46 yaşındaki Jane Murray’in hikâyesi bu gerçeği ortaya koyuyor. Kolundaki işareti görmezden gelen kadın, cilt kanseri olduğunu öğrendi. İşte sürecin detayları.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.