Telefonlar için yeni etiket zorunluluğu

Avrupa Birliği, Akıllı Telefon ve Tabletler İçin Yeni Düzenlemeyi Hayata Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB), akıllı telefonlar ve tabletler için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Uygulanacak etiket sistemi ile 20 Haziran 2025’ten itibaren Avrupa’da satılacak tüm yeni telefon ve tabletlerin kutularında ‘enerji verimliliği, pil performansı, yazılım desteği ve tamir edilebilirlik’ gibi bilgileri içeren etiketler kullanılacak. ShiftDelete’nin haberine göre yapılacak değişiklikler, enerji verimliliği etiketlerinin yalnızca beyaz eşya gibi ürünlerle sınırlı kalmayacağını gösteriyor. Akıllı cihazlara yönelik geliştirilen bu etiketleme sistemiyle, kullanıcıların ürün tercihinde daha bilinçli karar verebilmesi hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan kriterlere göre; üreticilerin cihazları darbelere, toza ve suya karşı dayanıklı şekilde üretmesi gerekiyor. Ayrıca cihazlarda kullanılan bataryaların, en az 800 tam şarj-deşarj döngüsünden sonra dahi kapasitesinin en az yüzde 80’ini koruyabilmesi şart koşulacak.

UYGULAMA ESKİ ÜRÜNLERİ KAPSAMAYACAK

Etiket sisteminin önemli maddelerinden biri de tamir edilebilirlik olacak. Üreticilerin, bir cihaz satıştan kalktıktan sonra yedi yıl boyunca yedek parça sağlaması ve bu parçaları en geç 5 ila 10 iş günü içinde temin edebilmesi gerekiyor.

Buna ek olarak, satış sonrası yazılım güncellemesi desteği de zorunlu tutulacak. Cihazların piyasadan kalktıktan sonra en az beş yıl daha güncelleme alması şartı, üreticilerin uzun vadeli destek sunmasını gerektiriyor.

Uygulama, 2025 öncesinde satışa çıkan ürünleri kapsam dışında bırakıyor. Ayrıca bu yeni etiket sisteminin, yalnızca Avrupa pazarıyla sınırlı kalmayıp dünya genelinde de standart haline gelmesi bekleniyor.

Related Posts

Şehit yakınları ve gazilere doğalgazda yüzde 50 indirim

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) iş birliğiyle ilk kez hayata geçirilecek uygulamayla şehit yakınları ve gazilerin evsel doğal gaz tüketiminde yüzde 50 indirim sağlandı.

Gagavuzya Başkanı Gutsul’un davası devam ederken yeni suçlama yöneltildi

Gagauz Özerk Bölgesi Başkanı Gutsul, Moldova makamları tarafından yürütülen dava kapsamında kendisine yeni suçlamanın yöneltildiğini belirtti.

Hamas’ın Gazze’de ateşkesi kabul edebileceği iddia edildi

Hamas’ın Mısır ve Katar tarafından sunulan ateşkes ve esir takasıyla ilgili yeni öneriyi kabul edebileceği bildirildi. Filistinli kaynaklar, Hamas’ın kararını henüz vermediğini ancak anlaşmayı kabul etmeye eğilimli olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Süleyman Pampal: ‘7-7.5 civarında deprem her an olabilir’

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin ardından Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “7-7.5 üzerinde bir deprem her an mümkündür. Deprem tehlikesi çok yüksek” dedi.

Özgür Özel, İBB operasyonlarında tutuklananların yakınlarıyla buluştu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane Mitingi öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanan kişilerin aileleriyle bir araya geldi. Görüşme, İBB Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleşti.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Lammy Türkiye’ye geliyor: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 30 Haziran’da Türkiye’yi ziyaret edecek olan Birleşik Krallık Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı David Lammy ile bir araya gelecek. Ziyaret, Dışişleri Bakanı Lammy’nin Türkiye’ye ikili düzeyde gerçekleştireceği ilk resmi ziyaret olacak.