TSMC, A14 sürecinde High-NA EUV teknolojisini kullanmayacak

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olan TSMC, maliyet odaklı bir yaklaşım benimseyerek çip üretiminde önemli adımlar atıyor. Şirket, 2028 yılında piyasaya sürmeyi planladığı yeni nesil A14 (1.4nm) üretim sürecinde, yüksek sayısal açıklıklı High-NA EUV litografi makinelerini kullanmayacağını duyurdu. Bu karar, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Kuzey Amerika Teknoloji Sempozyumu’nda kamuoyuna açıklandı.

TSMC, High-NA EUV Teknolojisine İlerlemiyor

TSMC Kıdemli Başkan Yardımcısı Kevin Zhang, sempozyumda yaptığı açıklamada, A14 üretiminde şu anda kullanılan 0.33-NA EUV makineleriyle devam edeceklerini belirtti. Zhang, “2 nanometreden A14’e kadar, yüksek-NA kullanmamıza gerek yok, ancak işleme adımlarında benzer karmaşıklığı sürdürebiliriz. Her teknoloji neslinde, maske artışlarını minimize etmeye çalışıyoruz. Bu, maliyet verimli bir çözüm sunmak için çok önemli” diyor.

Ancak bu karar, rekabetin yoğun olduğu çip pazarında TSMC’nin teknolojik açıdan geride kalabileceği endişelerini de beraberinde getiriyor. Rakiplerinden Intel Foundry, ASML’nin geliştirdiği ve her biri yaklaşık 380 milyon dolar değerinde olan High-NA EUV makinelerine büyük yatırımlar yaparak, kendi 14A sürecinde bu makineleri kullanmaya başlayacak. IBM araştırmalarına göre bu makinelerle yapılan tekli pozlama işlemi, geleneksel Low-NA EUV’ye kıyasla 2.5 kat daha fazla maliyetli olabiliyor. Bununla birlikte Intel ve bazı DRAM üreticileri, en kritik katmanlarda bu gelişmiş teknolojiyi tercih ederek işlemci performansını artırmayı amaçlıyor.

Related Posts

Spotify’ın Haftalık Keşif bölümüne yeni özelleştirme seçeneği

Spotify’ın kullanıcılarına sunduğu Haftalık Keşif bölümüne artık farklı müzik türleri için buton eklendi.

Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarısı sistemi, Türkiye de dahil 100’den fazla ülkede önceden deprem uyarısı verebiliyor. Hazırlanmayı sağlayabilecek bu fazladan birkaç saniye insanların hayatını kurtarabilir.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Milli para atlet Mehmet Emin Eğilmez Tunus’ta altın madalya kazandı

Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmalarında özel sporcu Mehmet Emin Eğilmez, 1500 metrede altın madalya kazandı.

Lityum iyon pillerden üç kat daha fazla enerji taşıyacak yakıt hücresi

ABD’de araştırmacılar, elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pillere kıyasla birim ağırlık başına üç kattan fazla enerji taşıyabilecek bir yakıt hücresi üzerinde çalışıyor.

Son iki ay içinde güncelleme yapanlar dikkat: Tüm verileri kopyaladılar

Teknoloji devi Microsoft, “Lumma” adlı kötü amaçlı yazılımın iki ayda Türkiye de dahil olmak üzere dünya genelinde 394 binden fazla bilgisayara bulaştığını söyledi. Virüsün, “Notepad++” veya “sahte Google Chrome güncellemesi” gibi görünerek bilgisayarlara sızdığı aktarıldı.