Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Wear OS İle Çalışan Akıllı Saatler, Deprem Uyarılarına Hazır

Bu özellik artık Wear OS işletim sisteminde de kullanılabilecek. Yani eğer bir Wear OS akıllı saatiniz varsa ve cihazınız internete bağlıysa, telefonunuzu yanınızda taşımasanız bile bileğinizde deprem uyarıları alabileceksiniz.

AYARLARI NASIL YAPABİLİRSİNİZ?

Popüler bilim dergisi Popular Science Türkçe’nin aktardığı bilgilere göre, bu özelliğin resmi adı Android Deprem Uyarıları Sistemi. Bu özelliği, telefonlarımızın ayarlar kısmında bulabiliriz. Örneğin, Galaxy telefonlarda Güvenlik ve acil durum > Deprem uyarıları bölümünde bu ayara ulaşabilirsiniz.

Bu özellik genellikle cihazınızı ilk kurduğunuzda açık olacaktır. Ancak herhangi bir nedenden dolayı kapatılmışsa, ayarlardan tekrar aktifleştirebilirsiniz. Ayrıca, uygulamanın nasıl çalıştığı ve güvenlik ipuçları hakkında bilgi alabileceğiniz gibi, Tanıtımı gör seçeneği ile daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz. Ancak, bu uyarıları kullanırken dikkatli olmanızda fayda var çünkü uyarılar oldukça yüksek sesle çalabilir.

Wear OS’ta ise ekstra bir ayar yapmanıza gerek yok. Saatiniz, telefonunuza yapılan uyarıları eş zamanlı olarak gösterecek. Dolayısıyla, uyarılar için sadece bir cihaza bağlı değilsiniz; bir Wear OS cihazınız varsa, deprem uyarılarını hem saatinizde hem de telefonunuzda görebilirsiniz.

Uyarılar Nasıl Çalışıyor?

Google, erken uyarı sisteminde veriyi iki farklı kaynaktan alıyor: ABD Jeolojik Araştırma Kurumu tarafından yönetilen ShakeAlert sistemi ve dünya genelindeki milyarlarca Android cihazdan anonim şekilde toplanan ivmeölçer verileri.

Telefon veya saat ekranınızda göreceğiniz bilgiler, size üç önemli detay sunacak: Depremin merkezine olan uzaklığı, depremin büyüklüğünü ve beklenen sallantı seviyesini. Eğer hafif bir sallantı bekleniyorsa, telefonunuzda bir bildirim alacaksınız.

Eğer orta ila şiddetli bir sallantı bekleniyorsa, uyarılar daha ciddi bir şekilde çıkacaktır. Ekranınız ışıklanacak, cihazınız yüksek sesle çalacak ve uyarı ekranınız tüm alanı kaplayacak şekilde görünecektir. Ek olarak, nasıl korunmanız gerektiğine dair öneriler de alacaksınız: Çök, kapan, tutun gibi.

Her iki durumda da, depremin nerede olduğu ve güvende kalmanın yolları hakkında daha fazla bilgi almak için bildirime dokunabilirsiniz. Hasar görebilecek binalardan uzak durma, acil durum çantasını hazırda bulundurma ve gaz vanalarını kontrol etme gibi ipuçlarına kolayca erişebilirsiniz.

Unutmayın, Android’in Deprem Uyarıları Sistemi depremleri tahmin etmek için değil, başladıktan sonra hızlıca uyarı göndermek için tasarlanmıştır. Bu uyarılar, olası etkilere karşı hazırlıklı olmanız için hayati önem taşıyabilir.

Kendinizi güvende hissettiğinizde, “yakınımdaki depremler” gibi aramalar yaparak bölgenizdeki depremler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Son yaşanan depremler en üstte listelenecektir. Bu sistemin nasıl çalıştığı ve verilerinizin nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi almak için resmi Google destek belgelerine başvurabilirsiniz.

Related Posts

Spotify’ın Haftalık Keşif bölümüne yeni özelleştirme seçeneği

Spotify’ın kullanıcılarına sunduğu Haftalık Keşif bölümüne artık farklı müzik türleri için buton eklendi.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Milli para atlet Mehmet Emin Eğilmez Tunus’ta altın madalya kazandı

Tunus’ta düzenlenen Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmalarında özel sporcu Mehmet Emin Eğilmez, 1500 metrede altın madalya kazandı.

Lityum iyon pillerden üç kat daha fazla enerji taşıyacak yakıt hücresi

ABD’de araştırmacılar, elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pillere kıyasla birim ağırlık başına üç kattan fazla enerji taşıyabilecek bir yakıt hücresi üzerinde çalışıyor.

Son iki ay içinde güncelleme yapanlar dikkat: Tüm verileri kopyaladılar

Teknoloji devi Microsoft, “Lumma” adlı kötü amaçlı yazılımın iki ayda Türkiye de dahil olmak üzere dünya genelinde 394 binden fazla bilgisayara bulaştığını söyledi. Virüsün, “Notepad++” veya “sahte Google Chrome güncellemesi” gibi görünerek bilgisayarlara sızdığı aktarıldı.

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…