Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Kars’ta Bir Hastadan Irili Ufaklı 300’ten Fazla Taş Çıktı! Taşlar “Hatıra” Olarak Evine Götürüldü

Kars’ta ameliyat edilen bir hastanın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ten fazla taş çıktı. Ahmet Yarba isimli hasta, taşları “Hatırası var” diyerek evine götürdü.

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ezer, tetkik yaptığı Yarba’nın her iki böbreğinde çok sayıda taş olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine yapılan ameliyatla Yarba’nın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ten fazla taş çıktı. Büyük şaşkınlık yaşayan hasta, “Hatırası var” diyerek taşları evine götürdü.

“Büyük Olanları Parçalayarak Çıkardık”

Ezer, durumla ilgili şunları söyledi: “Normalde taşları bir arada ve tek parça halinde görmeye alışığız. Fakat burada diğer vakalardan farklı olarak irili ufaklı çok sayıda taş gördük. Büyük olanları parçalayarak çıkardık, küçük olanları da tek tek toplamaya çalıştık. Kaç tane taş çıkardık, saymak için bakarken 300’e kadar sayabildik. Tek seferde bir hastadan 300’den fazla miktarda taşı çıkarmış olduk.”

“Su Tüketimi Yeterli Mi?”

“Hastalarımızın su tüketimi yeterli miktarda değil, genel olarak çok fazla et tüketiliyor, su yerine de genellikle çay içiliyor” ifadelerini kullanan Ezer, şöyle devam etti: “Birçok şeyi tuzlu olarak tüketme alışkanlığımız var. Bu sebeple taş hastalığını diğer bölgelere nazaran sık görüyoruz. Ama eğer hastalar daha erken dönemlerde fark ederlerse daha küçük taşları daha erken dönemde tedavi etme şansımız oluyor. Bu hastamızda muhtemelen bir genetik yatkınlık da olduğundan her iki böbreği de taşlarla doluydu ve bir tarafında toplamda boyutu beş santimi aşan yüzlerce taştan oluşan bir taş birikimi vardı.”

“Dört Saate Yakın Süren Zorlu Ameliyat”

“Böbrek taşları önemli miktarda böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor” sözlerinin altını çizen Ezer, cümlelerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de diyalize giren hastaların önemli bir kısmı böbrek taşı hastalığına bağlı olarak böbrek fonksiyonlarını kaybetmiş durumdalar maalesef. Birçok taşı bir arada görmek bizim için güzel bir deneyimdi. Önce bir tarafı temizledik, zahmetli olacak diye esas büyük olanı sona bıraktık. Bir seansta bir tarafı temizledikten sonra ara verip hasta iyileşmesini bekledik. İkinci seansta beş santimlik olan taşı boşalttık. Tek tek taşları toplamak yaklaşık dört saate yakın süren zorlu bir ameliyat oldu. Bu büyüklükte bir taş görüyorsak genellikle taşlar tek parça halinde olur. Biz onları kırarak küçültürüz. Boncuk tanesi gibi küçük yüzlerce taşı bir arada görmek bizim için de deneyim oldu.”

Related Posts

‘Azıcık Daha tuz’ deyip geçmeyin: Vücudunuza verdiği zarar şaşırtıcı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, özellikle hazır gıdalardaki gizli tuzun kontrolsüz alımının hipertansiyon riskini artırdığını ve damar sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. İşlenmiş gıdalardaki gizli tuz, her gün fark etmeden vücudunuza zarar veriyor olabilir.

4 yıl boyunca ben sandı, kanser çıktı! ‘Sakın yapmayın, kolumun bir kısmı alındı’

Cilt kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen, ancak ihmal edildiğinde ölümcül olabilen bir hastalık. Dublin’de yaşayan 46 yaşındaki Jane Murray’in hikâyesi bu gerçeği ortaya koyuyor. Kolundaki işareti görmezden gelen kadın, cilt kanseri olduğunu öğrendi. İşte sürecin detayları.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.