Dijital Dönemde Siber Güvenlik
İSTANBUL (İGFA) – Gün geçtikçe farklı sektörlere yayılan siber saldırılar, sigorta şirketleri ile başlayarak yayılmaya devam ediyor. Dijital dünyanın hızla gelişmesiyle birlikte, yeni teknolojiler ve uygulamalar hayatımızı daha karmaşık hale getiriyor. Bu süreçte siber güvenlik tehditleri de artarak çeşitleniyor. Saldırılar, Türkiye’nin önde gelen sigorta kuruluşlarından birine yapılan başlangıcın ardından finansal teknolojilere ve ulaşım uygulamalarına kadar uzandı. KOBIL Kurucusu ve CEO’su İsmet Koyun, siber saldırıların kişisel verilerin güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Veri güvenliği konusunda daha fazla önlem almalıyız, aksi halde ülke olarak zarar görebiliriz” dedi.
“Güvenlik Çözümleri Yetersiz Olmamalı”
Siber saldırılar, güvenlikte çok yönlü bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koyuyor. Kimlik güvenliği, uygulama güvenliği, sunucu güvenliği ve iletişim güvenliği bir arada ele alınmalıdır. Üçüncü parti bileşenler ya da servisler, güvenlik önlemleri alınmış bir uygulamada bile ciddi açıklar oluşturabilir. İsmet Koyun, veri güvenliği önemli olan kurumların güvenlik çözümlerine daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizerek, “Birkaç açık kaynaklı çözümü birleştirip yeterli güvenlik sağlayamazsınız. Piyasada 2 binden fazla Android versiyonu bulunuyor. Güvenliğinizi sağladığınızda, bu versiyonların tamamını kapsamak zorundasınız” şeklinde konuştu.
Türkiye’de 380 Bini Aşkın Siber Saldırı Gerçekleşti
Teknolojinin gelişmesi ve farklı sektörlerde kullanılması, güvenlik risklerini artırıyor. Dünya Ekonomi Forumu’nun raporuna göre, 2024’ün üçüncü çeyreğinde siber saldırılar geçen yılın aynı dönemine göre %75 arttı. Türkiye’de ise sadece 2024’ün ilk yarısında 380 bini aşkın siber saldırı gerçekleşti.