İshal, kusma ve halsizlik: Yaz aylarının gizli hastalığına dikkat!

Yaz aylarında sıkça görülen bağırsak enfeksiyonları hakkında Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın önemli açıklamalarda bulundu.

‘BULANTI, KUSMA VE İSHAL BELİRTİLER ARASINDADIR’

Bağırsak enfeksiyonlarının belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Fışgın, “Bağırsak enfeksiyonları, mide, ince bağırsaklar ve kalın bağırsakların virüs, bakteri ve parazitler tarafından oluşturulan enfeksiyonları için kullanılan bir kavramdır.

Bağırsak enfeksiyonlarında sık görülen belirtiler arasında bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı yer alır. Ateş, karında şişkinlik, gaz ve sıvı kaybına bağlı kramplar, halsizlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

‘EN SIK GÖRÜLEN ENFEKSİYONLAR’

En sık karşılaşılan enfeksiyonlara da değinen Prof. Dr. Fışgın, “Gıda ve suyla bulaşan mikroorganizmaların neden olduğu ve genellikle kusma ve ishal ile kendini gösteren enfeksiyonlar en yaygın görülenlerdir. Bu durumlar arasında bakterilerin neden olduğu toksinlerle tetiklenen kusma veya mikropların su ve gıda yoluyla alınmasıyla oluşan ishal öne çıkar. Bağırsak enfeksiyonlarına sebep olan mikroorganizmalar arasında virüsler, bakteriler ve parazitler bulunur” ifadelerini kullandı.

‘UYGUN ŞEKİLDE YIKANMAMIŞ MEYVE VE SEBZELERDEN BULAŞ OLABİLİR’

Gıdalarla bulaşan enfeksiyonlara dikkat çeken Prof. Dr. Fışgın, “Yüksek sıcaklıklarda gıdaların saklanmasının zor olabileceğini ve mikroorganizmaların hızla üreyebileceğini belirtmek gerekir. Dondurma, kaymak, mayonez gibi kolay bozulan gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin iyi yıkanmaması da bulaş riskini artırabilir. El yıkamak ve gıdaların uygun şekilde saklanması bu tür enfeksiyonlardan korunmada önemli bir adımdır” dedi.

‘ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR RİSK ALTINDADIR’

Kimlerin enfeksiyonlara daha hassas olduğunu açıklayan Prof. Dr. Fışgın, “Çocuklar ve yaşlılar enfeksiyonlar nedeniyle sıvı ve elektrolit kaybı yaşayabilirler. Özellikle yaşlılarda ciddi durumlara yol açabilecek böbrek yetmezliği, ritim bozuklukları ve kas krampları ortaya çıkabilir. İmmün sistemi zayıf olan kanser ve kemoterapi hastalarında da enfeksiyonlar daha ciddi sonuçlar doğurabilir” diye ekledi.

‘NADİREN BAĞIRSAKLARDA KANAMA GÖRÜLEBİLİR’

Nadir görülen ancak ciddi sonuçlar doğurabilen durumlara da değinen Prof. Dr. Fışgın, “Akut ishal genellikle kısa süreli bir sorundur. Ancak uzun süren ishal durumunda paraziter hastalıklar ve bağırsak ülserleri gibi durumların da göz önünde bulundurulması önemlidir. İshalin yanı sıra bağırsaklarda kanama, hareketin durması gibi sorunlar nadiren görülebilir” açıklamasını yaptı.

‘EVDE YAPILABİLECEK İLK MÜDAHALELER’

Evde alınabilecek önlemlerle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Fışgın, “Akut ishal durumunda sıvı kaybı ve elektrolit dengesinin sağlanması önemlidir. Eğer hasta ağızdan sıvı alabiliyorsa su, ayran, muz gibi gıdalarla bu kayıplar telafi edilebilir. Ancak kusma gibi durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İshalin uzamasına neden olabilecek yüksek lifli gıdalar tüketilmemeli, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘AÇIK GIDALARIN TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİDİR’

Bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Fışgın, “El hijyenine dikkat etmek ve açıkta kalmış gıdaları tüketmemek büyük önem taşır. Özellikle hızla bozulan gıdaların tüketiminde dikkatli olunmalı ve tarihi geçmiş gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Gıdaların doğru şekilde saklanması, meyve ve sebzelerin iyi şekilde yıkanması da enfeksiyonlardan korunmada etkilidir” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı?

Renkleriyle sofraları süsleyen dolmalık biberler, sadece görsel değil, besinsel açıdan da dikkat çekici faydalar sunuyor. Peki Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı? İşte ayrıntılar…

Hekim Birliği Sendikası’nda Sular Durulmuyor

Hekim Birliği Sendikasında sular durulmuyor! Hekim Birliği Genel Başkanı Uzm.Dr. Hatice Çerçi Balcı konu hakkında açıklama yaptı

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Van’da bir günde 40 göz ameliyatı yapılıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, günlük 900 hasta muayenesi ve 40’a yakın ameliyat kapasitesiyle hem Van hem de çevre illere nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.