Pixel 6 Pro’da ısınma sorunları baş gösterdi

Google’ın orijinal Tensor çipi, Pixel 6 Pro’da aşırı ısınma sebebiyle termal macunun yanmasına neden oldu. Reddit’te bir kullanıcı, sadece 10 dakikalık bir telefon görüşmesinin bu ısınmaya yol açtığını bildirdi. Kullanıcı, cihazın iç kısmının fotoğrafını paylaşarak, yonga seti üzerinde yanık izlerinin olduğunu ve cihazın ne kadar ısı ürettiğine dair bir fikir verdi. Üretilen ısı, üzerindeki ısı emiciyi aşarak güvenli sınırın ötesine geçiyor.

Google, 2025’te Tensor G5 için tamamen kendi tasarımı olan çipleri kullanacak ve daha verimli bir TSMC 3nm sürecinden yararlanacak.

Pixel 6 Pro‘nun yonga seti üzerindeki termal macun yanmış durumda. Sorunun kökeninde düşük güç verimliliği yatıyor. Bu, belirli bir işlem için çipin göreceli olarak daha fazla enerji tüketmesi ve dolayısıyla daha fazla ısı yayması anlamına geliyor. Tensor çipleri, Samsung’un fabrikasında üretiliyor ve bu durum, Tensor ve Samsung’un Exynos çiplerinin verimsiz doğasının ana sebebi olarak görülüyor. Samsung’un üretim süreci, nihai ürünün enerji verimliliği açısından gelişmiş olsa da, orijinal ilk Tensor çipi üç yıl öncesine ait ve o zamanlar işler daha da verimsizdi.

Pixel 6 Pro’da ısınma sorunları baş gösterdi

Termal verimlilikteki gelişmelerden bahsederken, Google Tensor’un üçüncü versiyonunun hâlâ testlerde rakiplerine kıyasla daha fazla yavaşladığı rapor ediliyor. Mountainview merkezli dev, yıllar boyunca Tensor için AI tabanlı görevlere odaklanmaya devam etti ve aşırı ısınma sorunlarını önlemek için Tensor G3’ün performansını geri çekti.

Google’ın tamamen kendi üretimi olan Tensor G5 çipi 2025’e kadar piyasaya çıkmayacağı göz önünde bulundurulduğunda, gelecek yılın Google Pixel 9 serisi telefonlarının hâlâ bir ölçüde güç verimliliği sorunları yaşaması muhtemel. Bu durum, ya yüksek sıcaklıklarla rekabetçi bir performans ya da aşırı ısınmayı önlemek için düşürülmüş bir performans sunacak ve hiçbiri ideal bir çözüm gibi görünmüyor.

Tensor G5 çipi, sadece Google tarafından tamamen tasarlanmakla kalmayacak, aynı zamanda daha verimli bir TSMC 3nm sürecini kullanacak ve teorik olarak Google Tensor G5’e önemli bir iyileştirme getirecek. Şimdilik, eğer Pixel telefonunuz aşırı ısınıyorsa, telefonunuzu ısıtan işlemi durdurun ve mümkünse soğuyana kadar telefonu kapatın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir