SGK uzmanı tarih verdi: SGK- Vergi borçlarına yapılandırma yolda

Yapılandırma Yasaları Sürekli Hale Geldi: İşte Beklentiler

Yedi yıl içerisinde yılda altı kez çıkarılan borç yapılandırma yasaları, kamu alacaklılarının tahsiline geçici de olsa nefes aldırmıştı. SGK uzmanı İsa Karakaş Türkiye Gazetesi’nde yazdığı köşe yazısında, bu düzenlemelerin artık geçici olmadığını ve neredeyse her 1-2 yılda bir yapılandırma beklentisinin rutin hale geldiğini belirtti. En son 2023 yılı Mart ayında yürürlüğe giren yapılandırmanın ardından, iş dünyası ve bireyler yeni bir düzenleme talebinde bulunuyor.

KOBİ’lerden Bağ-Kur’lulara Herkes Yeni Düzenleme Bekliyor

Yapılandırma talebinde bulunanlar arasında borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur’lular, KOBİ’ler, esnaf-sanatkârlar ve serbest meslek erbabı öne çıkıyor. Faiz oranlarındaki yükseliş, finansmana erişim zorlukları ve artan gecikme zamları, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Bu nedenle, hem sosyal güvenlik sistemi için hem de vatandaşların ödeme kolaylığı için yeni bir düzenleme gereklidir.

Yapılandırmanın vatandaşlar lehine olduğu kadar, devlet gelir politikası açısından da önemlidir. Kesinleşmiş kamu alacaklarının tahsilatındaki artış, Orta Vadeli Program’ın hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracaktır.

Emeklilik Yolu Açılabilir

Geçmişte sigortalılığı durdurulan Bağ-Kur’lular için yapılan “ihya” düzenlemeleri büyük fırsatlar sunmuştu. Geçmiş yapılandırma sayesinde binlerce kişi emekli olma şansı yakalamıştı. Karakaş, yeni bir yapılandırma ile benzer bir fırsatın tekrarlanabileceğini söylüyor.

2025 Son Çeyrek Önemli

Merkez Bankası’nın yıl sonundaki faiz indirimi beklentisiyle birlikte kamu borçlarına ilişkin yapılandırma yasasının 2025’in son çeyreğinde çıkarılması olasılığı yüksektir. Karakaş, bu yönde çalışmaların başladığını ve kamuoyunun hazırlıklı olması gerektiğini ifade ediyor. Türkiye’nin terörden arındırılmış sürece girdiği takdirde, ekonomiye odaklanılacağını ve gelir adaletsizliğini azaltacak adımların atılacağını öngörüyor.

Related Posts

AB ülkelerine otomotiv ihracatı yüzde 22 arttı

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine otomotiv ihracatını yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artırdı.

Benzin ne kadar oldu? Akaryakıtta tabela değişti!

Akaryakıta tabela bir kez daha değişti. 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı gelmişti. Brent petrol ve dövizdeki hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Dün motorinin litre fiyatına 1 lira 16 kuruş …

TBMM’de kabul edildi: En düşük emekli aylığı 16 bin 881 lira oldu

TBMM’de kabul edildi: En düşük emekli aylığı 16 bin 881 lira oldu

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.