Sıcaklar sağlığınızı bozmasın

Sıcak Havalarda Sağlıklı Kalmanın Yolları

Yaz ayları geldiğinde artan sıcaklıkların sağlığımızı olumsuz etkilediğini unutmamalıyız. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, alınacak bazı basit önlemlerle ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebileceğimizi belirtiyor. İşte tavsiyeleri:

Prof. Dr. Osman Erk

Havuz Yerine Deniz Tercih Edin

Havuz suları birçok hastalığa sebep olabilir. Bu nedenle özellikle Hepatit A ve B aşısını olmayanlar, ishal, sistit, açık yarası, genital enfeksiyonu olanlar ve adet dönemindeki kadınlar havuza girmemelidir. Deniz suyu, tuzlu olması nedeniyle daha güvenlidir.

Migren Krizlerini Önleyin

Ani ısı ve nem artışları migren ataklarını tetikleyebilir. Bol sıvı tüketimi ve güneşten mümkün olduğunca kaçınmak, migren krizlerini azaltabilir.

Kalbinize İyi Bakın

Sıcaklar kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir. Yüksek tansiyon ve kalp yetersizliği olan kişiler ilaç dozlarını yaz aylarında yeniden düzenlemelidir. Bol su içmek, hafif gıdalarla beslenmek ve ağır egzersizlerden kaçınmak da önemlidir.

Besin Zehirlenmelerine Dikkat

Sıcak havalarda besinler daha çabuk bozulabilir. Besin zehirlenmelerinden korunmak için açıkta satılan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca besin zehirlenmelerinin belirtileri arasında bulantı, kusma ve ishal yer alır. Bu belirtiler görüldüğünde hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Susuzluğa Dikkat

Sıcak havalarda vücut su kaybeder. Susuzluk belirtilerini önlemek için yeterli miktarda su tüketmeli ve idrar rengini kontrol etmelisiniz. Koyu renkli idrar, az su içildiğinin göstergesidir.

Güneşin Zararlarından Korunun

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için öğle saatlerinde güneşten kaçınılmalıdır. Aşırı güneş ışığı cilt kanseri riskini artırabilir. D vitamini için yeterli miktarda güneş ışığı alınmalı, ancak fazlasından kaçınılmalıdır.

Klimalardan Uzak Durun

Klima sistemleri bakteri ve mantar birikimine neden olabilir. Bu nedenle klimalardan gelen hava ile direkt temas etmekten kaçınılmalı, klimaların filtreleri düzenli olarak temizlenmeli ve değiştirilmelidir. Klimaların ideal ısısı 21-24 derece arasında olmalıdır.

Related Posts

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

‘Azıcık Daha tuz’ deyip geçmeyin: Vücudunuza verdiği zarar şaşırtıcı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, özellikle hazır gıdalardaki gizli tuzun kontrolsüz alımının hipertansiyon riskini artırdığını ve damar sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. İşlenmiş gıdalardaki gizli tuz, her gün fark etmeden vücudunuza zarar veriyor olabilir.

4 yıl boyunca ben sandı, kanser çıktı! ‘Sakın yapmayın, kolumun bir kısmı alındı’

Cilt kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen, ancak ihmal edildiğinde ölümcül olabilen bir hastalık. Dublin’de yaşayan 46 yaşındaki Jane Murray’in hikâyesi bu gerçeği ortaya koyuyor. Kolundaki işareti görmezden gelen kadın, cilt kanseri olduğunu öğrendi. İşte sürecin detayları.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.