Suriye’de Dürzilerle çatışmalarda 70’ten fazla can kaybı

Suriye’deki Mezhepsel Çatışmalar Devam Ediyor: Dürzi Azınlık ve Hükümet Güçleri Arasındaki Çatışmalar

Suriye’deki Dürzi azınlıkla hükümete bağlı güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede iki gündür devam eden mezhep çatışmalarında en az 73 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Sahnaya’daki çatışmalarda ölenler arasında 30 güvenlik görevlisi, Dürzi azınlığa mensup 15 savaşçı ve bir sivilin bulunduğu kaydedildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, başkent Şam yakınlarında gerçekleştirilen saldırıda ise 15 Dürzi savaşçının öldürüldüğünü açıkladı. Gözlemevi, Çarşamba günü gerçekleştirilen saldırının Sahnaya’daki Dürzilere destek için bölgeye gitmekte olan Dürzi milislerin hedef aldığını aktardı.

Süveyda’daki bir Dürzi kaynak, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada olayı doğrulayarak, “hükümet güçlerinin himayesi olmadan kimsenin bu katliamı gerçekleştiremeyeceğini” ifade etti.

“Soykırım” Suçlaması ve Müdahale Çağrısı

Suriye’deki Dürzi topluluğunun ruhani lideri Şeyh Hikmat el Hicri, Perşembe günü yaptığı açıklamada, halkına yönelik “soykırım niteliğinde bir kampanya” yürütüldüğünü belirterek saldırılara tepki gösterdi.

Hicri, Şam yakınlarındaki Ceremana ve Sahnaya’da yaşanan şiddeti “hiçbir şekilde haklı gösterilemeyecek bir soykırım kampanyası” olarak nitelendirdi. Uluslararası güçlere çağrıda bulunan Hicri, “barışın korunması ve bu suçların devamının önlenmesi için acilen müdahale edilmesini” talep etti.

Muhammed Peygamber’e Hakaret İddiası

Gerilim, Pazartesi günü Carmana’da Dürzi toplumuna mensub bir din adamına ait olduğu iddia edilen ve Muhammed Peygamber’e hakaretler içeren ses kaydının yayılması üzerine patlak vermişti.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan ilk incelemede bu ses kaydından Dürzi din adamının sorumlu olmadığı tespitinin yapıldığına dikkat çekildi. Bakanlık, yurttaşlara hukuka riayet etme ve güvenliği tehlikeye atmaktan kaçınma çağrısı yaptı.

Carmana’daki Dürzi topluluğundan yapılan açıklamada ise “fitne çıkarmak” amacıyla hazırlandığı belirtilen kayıtta konuşan kişinin Dürzi olmadığı belirtildi. Dürzi din adamı Mervan Kiwan da sosyal medyada yayınladığı bir videoda, ses kaydından kendisinin sorumlu olmadığını dile getirerek, “Bunu her kim yaptıysa Suriye halkının bileşenleri arasında ihtilaf çıkarmak isteyen kötü bir adamdır” ifadelerini kullandı.

Mezhepsel Çatışmaların Yayılması Endişesi

Kökleri Şiilik mezhebine uzanan Dürziler, günümüzde ağırlıklı olarak Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün’de yaşayan bir dini azınlık.

Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad döneminde ülkedeki birçok Dürzi, genel olarak rejime yakın bir tutum sergiledi. Esad’ın devrilmesinin ardından bazı Dürziler, Şam’ı ele geçiren radikal İslamcı Heyet Tahrir Şam öncülüğündeki yeni yönetimi açıkça eleştirmeye başladı. Öte yandan yeni hükümeti benimseyen Dürziler de bulunuyor.

Son yaşanan şiddet olaylarıyla birlikte Suriye’deki farklı topluluklar arası ilişkilerin kırılganlaşması ve mezhepsel çatışmaların yeniden alevlenme riskinin artmasından endişe ediliyor.

DW, dpa, AFP/SÖ, JD

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirim?

Related Posts

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Yunan liman işçileri, İsrail’e silah taşıyan gemiyi durdurmak için harekete geçti: ‘Ellerimizi kana bulamamalıyız’

İsrail’e gönderilmek üzere limandan hareket etmesi planlanan askeri malzeme yüklü bir gemiyi durdurmak için eylem kararı alan Yunanistan’ın Pire Limanı’ndaki çalışan işçiler, 14 Temmuz Pazartesi sabahı gemiyi engellemeye çalışacaklarını bildirdi.

Ekipler, ‘Alkolmetreyi üfleyemiyorum’ diyerek zor anlar yaşatan alkollü sürücüye acımadı: Rekor para cezası kesildi!

Sultanbeyli’de denetimler sırasında ekipler tarafından durdurulan otomobil sürücüsü “Alkolmetreyi üfleyemiyorum” diyerek, nefesinin yetmediğini iddia etti. İsmi öğrenilemeyen sürücü, alkol kontrolünün hastanede yapılmasını isteyerek korktuğunu …

Şaibede çember daralıyor

Yeni Şafak Gazetesi’nin 9 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… 42 ilde 221 üretici pazarı hizmette Aracıyı ortadan kaldırarak üreticinin doğrudan tüketiciyle buluştuğu üretici pazarlarının sayısı artıyor. 43 ildeki …

Hava sıcaklığı 40 dereceyi buldu: Sokaklar boş kaldı

Mardin’de hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkarken, kent genelinde cadde ve sokaklar boş kaldı. Dışarı çıkmayı tercih edenlerse park ve bahçelerde vakit geçirerek sıcaktan korunmaya çalıştı.

Aşırı sıcaklar 12 Avrupa şehrinde 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı

Geçtiğimiz hafta sona eren şiddetli sıcak hava dalgası nedeniyle Avrupa’nın 12 şehrinde yaklaşık 2 bin 300 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.