TSMC, 1.4 nm üretim sürecini duyurdu!

TSMC, Yeni Nesil 1.4 nm Üretim Sürecini Duyurdu

Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC, son teknolojisi olan 1.4 nm üretim sürecini tanıttı. “A14” adı verilen bu teknolojinin 2028 yılında seri üretime geçmesi planlanıyor. Ayrıca, bu yeni sistem NanoFlex Pro adında bir optimizasyon teknolojisini de beraberinde getirecek.

TSMC, 1.4 nm Üretim Sürecini Tanıttı

TSMC’nin yaptığı açıklamalara göre, A14 üretim süreci, şu an kullanılan 2 nm teknolojisine göre birçok avantaj sunmaktadır. Firma, aynı güç ve devre karmaşıklığı altında %10 ila %15 arasında bir performans artışı sağladığını belirtti.

Ayrıca, aynı frekansta ve transistör yoğunluğunda yapılan karşılaştırmalara göre, A14’ün %25 ila %30 daha az güç tükettiği ve %20 daha fazla transistör yoğunluğu sunduğu ortaya çıktı. Bu durum sayesinde işlemciler daha kompakt, verimli ve performanslı hale gelecek.

OpenAI, Google Chrome’u Satın Alabilir!

OpenAI, Google Chrome’u satın almak için adımlarını attı. Bu girişim, teknoloji sektöründe önemli bir değişikliğe neden olabilir.

A14, geleneksel ön yüzey güç dağıtım yapısını tercih ederek özellikle yoğun güç kablolamasına ihtiyaç duymayan uygulamalara daha düşük üretim maliyeti sağlıyor. Şirket, A14 için Backside Power Delivery Network sistemini de getirmeyi planlıyor.

NanoFlex Pro mimarisi ise çip tasarımcılarına daha fazla esneklik sunarak, üreticilerin belirli uygulamalar ya da iş yüklerine göre transistör yapılandırmasında ince ayar yapmalarına olanak tanıyor. Bu sayede müşterilere özel tasarımlar oluşturulabiliyor.

TSMC’nin gelecek planına göre, A14’ten önce 2 nm teknolojisinin geliştirilmiş versiyonu olan N2P ve A16 üretim süreçleri 2026 yılının sonuna doğru seri üretime geçecek. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

Turkish Airlines Open heyecanı başladı

2025 yılı içinde Türkiye’deki en önemli uluslararası spor organizasyonlarından biri olan Turkish Airlines Open’da heyecan ilk Pro-Am turnuvası ile başladı. 14 takımın mücadele ettiği turnuvada ilk sırayı Jeong Weon Ko ve Sam Bairstow’un yer aldığı THY-7 takımı aldı.

Süper Lig’de 34. haftanın VAR kayıtları açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’de 34. haftada oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı.