Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye’de Çalışma Süreleri ve Fazla Maaş Ödemeleri

OECD verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saat çalışma süresiyle zirvede yer alıyor. Ancak, yapılan araştırmalara göre, fazla mesailerin ücretlendirilmesi konusunda bazı sorunlar yaşanıyor.

TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞANLAR OECD ORTALAMASININ ÜZERİNDE MESAİ

OECD ülkelerinde haftalık çalışma süresi genellikle 37 saat iken, Türkiye’de bu süre 45,7 saat olarak kaydediliyor. Üstelik, Türkiye’de çalışanların %15,1’i haftada 60 saatten fazla çalışıyor. Bu oran, OECD ülkelerindeki ortalamadan (yüzde 4,4) oldukça yüksek.

Özellikle sendikalı ve toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçiler, yoğun çalışma temposunun karşılığını daha iyi alabiliyor. Ancak, sendikasız çalışanlar için iş sözleşmelerinde sıkça karşılaşılan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresi, işverenler tarafından fazla mesai ücreti ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırmak için kullanılıyor.

FAZLA MESAİ SINIRLAMALARI: KANUN NE DİYOR?

İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 saatten fazla olamaz. Bu süreyi aşan çalışmaları “fazla mesai” olarak kabul edilir ve her fazla saat için normal saat ücretinin yüzde 50 fazlası ödenmelidir.

Taraflar arasında anlaşma olsa bile, bir yılda 270 saati aşan fazla mesailer için ek ödeme yapılması gerekmektedir. Bu durumda, “fazla çalışma ücrete dahildir” ifadesi, 270 saat sınırını aşan mesaileri kapsamamaktadır.

YARGITAY’DAN ÖNEMLİ BİR KARAR: 270 SAATİN ÜSTÜNDEKİ MESAİLER ÖDENMELİ

Yargıtay, fazla mesai ücretlerini aylık ücretin bir parçası olarak kabul etmeyi yalnızca yıllık 270 saate kadar geçerli görmektedir. Bu da aylık ortalama 22,5 saate, haftalık ise 5,2 saate denk gelmektedir. Örneğin bir işçi 10 ay 18 gün çalıştıysa, hesaplamalara göre 238,5 saatlik fazla çalışma limitini aşarsa, ilave mesai ücreti ödenmelidir.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN DURUMU

Asgari ücretle çalışan işçilere, “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresi yazılsa bile, fazla mesai yaptırılması yasal değildir. Bu tür durumlarda işçi, hakkını aradığında işveren aleyhinde hüküm verilmektedir.

İZİN VE ZAMANAŞIMI KONUSU

İşçiler, fazla mesaiye karşılık izin de kullanabilirler. Her 1 saat fazla mesaiye karşılık 1 saat 30 dakika izin hakkı doğmaktadır. Ancak, bu izni kullanabilmek için yazılı talep ve 6 ay içinde kullanım şartları bulunmaktadır. Bu izin, yıllık izinlerin yerine geçmez.

Ayrıca, fazla mesai ücreti talebiyle dava açan işçiler, sadece son 5 yıla ait alacakları talep edebilirler. Bu detay, zaman aşımı süresi konusunda dikkate alınması gereken bir husustur.

Related Posts

Hazine yarın iki ihale düzenleyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yarın 1 hazine bonosu ve 1 tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

Vergi matrahında 32 milyar liralık artış; Bakan Şimşek’ten “kayıt dışılıkla mücadele” vurgusu

Vergi matrahında 32 milyar liralık artış; Bakan Şimşek’ten “kayıt dışılıkla mücadele” vurgusu

Durun bakalım! Yeni hibritler nasıl?

Bu büyük olasılıkla önemli bir küresel pazarın yeni yılın başından itibaren, bir süreliğine elektrikli aktarma organlarına ivme kazandıran bazı yasal boşlukları veya teşvikleri kapatmaya karar verdiği anlamına geliyor. Büyük SUV’lara karşı inatçı bir …

Sağlık turizminde hedef 20 milyar dolar

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık turizminde Türkiye’nin 145 ülkeden insanı çektiğini belirtirken, 2028’e kadar yıllık 20 milyar dolar gelir hedefleri olduğunu söyledi.

Morgan Stanley’in tahmini: Yıl bitmeden 4 faiz indirimi olacak

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’ye ilişkin yeni faiz ve enflasyon tahminlerini açıkladı. Banka, yıl sonu enflasyon tahminini korurken TCMB’den temmuzda faiz indirimi beklediğini kaydetti. Bankanın yılsonu faiz ve enflasyon beklentisi ne?

Akaryakıta ÖTV zammı geldi: Benzin, motorin ve LPG fiyatı gece yarısı değişti

Akaryakıt fiyatlarına otomatik ÖTV zammı geldi. Benzin litre fiyatına 2,26 TL, motorine 2,12 TL, otogaza ise 97 kuruş zam yapıldı. Yeni fiyatlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de pompa fiyatlarına yansıtıldı. Benzin 51 TL’yi, motorin 52 TL’yi geçti.